Hét Verbond voor verenigingen met motorbootvaarders

***Nieuwe videoboodschap van de voorzitter – ZIE VNM NIEUWS***

 

Nieuwsflits nr. 12 - 2021

Nieuwsflits nr. 12 - 2021

Geplaatst op 03-06-2021  -  Categorie: Algemeen

Geachte dames en heren bestuursleden van de aangesloten verenigingen bij het Verbond Nederlandse Motorbootsport en andere belangstellenden

Allereerst hoop ik van ganser harte dat u allen nog in een goede gezondheid verkeert. Daarnaast denk ik dat velen van u al één prik hebben gekregen zodat we langzaam maar zeker weer richting normaal gaan en hierdoor een beetje beschermd zijn. Gelukkig dat het prikken nu echt vol gas gaat en de versoepelingen hand-over-hand toenemen.

Bij veel verenigingen liggen de meeste boten weer in het water en kunnen we starten met ons vaarseizoen. In de vorige videoboodschap voorspelde ik dat het weer beter zou worden na een koud en nat voorjaar, maar goed het grondwaterpeil is ook weer normaal en dat is ook wat waard. De temperatuur is deze week werkelijk super. Op de afgedamde Maas is het een drukte van jewelste zeker na 17.00 uur. Het lijkt wel of iedereen op het water te vinden is. Zelfs op het Andelse strandje was geen vrij plekje meer te vinden en laten we het maar niet over 1,5 meter afstand hebben.

Gisteren hebben we de zesde bestuursvergadering gehad van dit jaar, helaas nog steeds via Zoom. Hoewel vergaderen met Zoom uiterst efficiënt en kostenverlagend is vind ik het jammer dat ik mijn medebestuursleden niet kan ontmoeten al is het maar voor het gewone sociale contact.

Er stonden een aantal belangrijke zaken op de agenda waar beslissingen over genomen moesten worden. Ik loop ze even met u door:

 • De Gillessenvaarders (een merkenclub) heeft middels voorzitter Wout Kraaijeveld aangegeven dat zij zich aanmelden als participant, van harte welkom.
 • Tijdens mijn bezoeken aan participanten is het opgevallen dat er vaak oude verkleurde stickers van het VNM op de diverse gebouwen geplakt zitten. We laten nieuwe drukken met ons logo en een QR-code. Zodra ze binnen zijn krijgt u er twee toegestuurd (meer kan altijd op verzoek).
 • Er is een aanzet gemaakt met het beleidsplan 2022-2025. Dit beleidsplan willen wij presenteren op de najaars-regiobijeenkomsten zodat we uw mening kunnen peilen. Dan kan het indien nodig aangepast worden voor de Participantenraad in maart 2022, waar u uw goedkeuring kunt geven.
 • Onze secretaris heeft een WBTR proof bestuursreglement geschreven. Dit wordt hier en daar nog iets aangepast en daarna wordt het binnenkort op de site gepubliceerd. Wij adviseren alle besturen om kennis te nemen van deze wet en actie te ondernemen, voor zover dat nog niet is gebeurd. Zo voorkom je dat bestuursleden onverwacht te maken krijgen met vervelende aansprakelijkheidskwesties. Los daarvan: de wet is een verplichting. Kennisnemen van alle eisen en manieren om eraan te voldoen, kan op een makkelijke manier via het stappenplan van wbtr.nl. Wij zijn partner geworden van dit initiatief. Met gebruik van de kortingscode VNMWBTR60 krijg je 60% korting. Kijk op https://wbtr.nl/partner/vereniging-nederlandse-motorbootsport

Ons advies: regel de zaken op tijd, zonder dat het onnodig veel tijd en inspanning kost. Een deel van de verenigingen is al aan de slag gegaan. Volg hun voorbeeld; 1 juli is dichtbij. Wil je meer weten? Op wbtr.nl staat meer informatie over deze wet. Ook in het VNM-Handboek kunt u meer lezen over de gevolgen van deze wet voor een bestuur van een vereniging, bereikbaar via de website van het VNM. www.vnmmotorbootsport.nl

 • Het bestuur van het VNM heeft besloten om het programma “Denkend aan Holland” voor te dragen voor de Motorbootvarenprijs. Reeds vorig jaar waren er contacten met omroep Max. Wij houden u op de hoogte. Overigens als u zelf een voordracht wilt doen voor de Motorbootvarenprijs kan dat via de site https://motorbootvarenprijs.nl/.
  Hier vindt u alle informatie en des te meer aanmeldingen hoe interessanter de prijs wordt.
 • Volgend jaar bestaat het VNM 15 jaar. Weliswaar een jonge organisatie maar wel met heel veel spirit. We willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. We willen dit vieren, hoe kan het anders, op Boot Holland 2022. Speciaal voor 2022 willen we een jubileumnummer uitbrengen. Inmiddels zijn wij met de voorbereiding gestart.
 • De regiobijeenkomsten in het najaar liggen inmiddels vast. Pak uw agenda maar:

6 november bij WSV Dronten
13 november WSV Boxmeer
20 november WSV het Vennemeer (Oud Ade)
Tijdstip ca. 10.00-13.00 uur, aansluitend een broodje en een drankje voor het onderhouden van contacten. Uiteraard kunt u zelf kiezen naar welke locatie u gaat, maar de basisgedachte is “Het VNM komt naar u toe”. In september krijgt u een uitnodiging en het programma.

Graag vragen wij ook uw aandacht om het vragenformulier in te vullen om een beeld te krijgen welke onderwerpen de meeste belangstelling krijgen.

 • Wat betreft de financiën zijn wij blij dat bijna alle participanten hun contributie betaald hebben. Onze onvolprezen penningmeester Paul van Gendt heeft recent eindelijk van de belastingdienst de nodige informatie gekregen over diverse voor u belangrijke zaken. Hij zal binnen afzienbare termijn hierover met u communiceren.
 • Tot slot de belangenbehartiging, bij verschillende projecten zitten we weer aan tafel:
  • Biesbosch, ons bestuurslid Leo Bikker volgt de zonering op de voet.
  • De Rijn Lingevaart heeft op 9 juni een vergadering zodra hier meer over bekend is hoort u van ons.
  • Voor de Ontwerpnota Schoon Water 3 van het Hoogheemraadschap Rijnland heeft Peter Otterspeer een zienswijze geschreven. Via de laatste VNM Nieuwsbrief zijn de participanten opgeroepen ook hun zienswijze in te dienen.
  • Over het verzegelen van de afvoer van het zwartwater, is recent overleg geweest. Tegen de aangenomen wet kan niemand meer iets doen. Maar de werkgroep probeert het Ministerie ervan te overtuigen dat er nog wel wat zaken moeten worden opgelost voordat je de verzegeling kunt invoeren. Wij hebben alle argumenten op tafel gelegd. Het ministerie verwacht dat zij in september met een reactie komen op onze voorstellen. Wat buitengewoon belangrijk is om te melden, dat er eind juni begin juli een internetconsultatie komt. Hier kunnen alle watersporters op reageren. Het is dus van belang dat u als bestuur uw stem laat horen en dat u, uw leden oproept om ook hun stem laten horen. Wij zullen een bericht doen uitgaan wanneer deze consultatie op de site van de overheid staat. De mening van u allen kan doorslaggevend zijn.

Wij hopen u op deze wijze weer volledig op de hoogte gebracht te hebben waar uw VNM mee bezig is. Voor vragen en opmerkingen weet u ons te vinden. taairaterces.[antispam].@vnmmotorbootsport.nl.

Ik wens u allen een mooi en veilig vaarseizoen toe en wellicht komen wij elkaar ergens op het water tegen.

Met vriendelijke groet,

Herbert Schoenmakers